top of page
  • Mehmet Güleç

Google Ads Anahtar Kelime Kalite puanı nedir ?

Güncelleme tarihi: 30 Eyl 2021


Google ads anahtar kelime kalite puanı; reklam kurgunuzun kullanıcı aramaları ile ne kadar uyumlu olduğunu gösteren performans kriteridir.Reklam kalite puanı anahtar kelime tıklama başı maliyetini ve reklam sıralamasını belirleyen etmenlerden biridir.



Anahtar Kelime Kalite Puanı Nasıl Belirlenir?

Anahtar kelime kalitesi puanı ;anahtar kelimelerin reklam açılış sayfası deneyimi,reklam alaka düzeyi ve beklenen tıklama oranının birleşiminden meydana gelir.

Anahta Kelime Kalite puanlarını reklam verenler raporlamalarda görebilirler.

Reklam kalite puanınız rakiplerinize göre iyi değilse daha yüksek bir bedel ödeme durumunda kalabilirsiniz.

Siz her ziyaretçi için 6 TL öderken, reklam kalite puanı 8/10 olan rakibiniz ortalama % 40 daha az reklam ücret ödeyecektir.

Reklam kalite puanının reklam maliyetine etkisi aşağıda yer almaktadır.

10 Puan : % 50 ucuz

9 Puan : % 43 ucuz

8 Puan : % 35 ucuz

7 Puan : % 27 Ucuz

6 Puan : % 16 Puan

5 Puan :-------------

4 Puan : % 25 Pahalı

3 Puan : % 67 Pahalı

2 Puan : % 150 Pahalı

1 Puan : % 400 Pahalı


Anahtar Kelime Kalite Puanı Nasıl Yükseltilir?

Anahtar kelime kalite puanını yükseltmek için;reklam açılış sayfasını deneyimini,beklenen tıklama oranını,reklam alaka düzeyini en iyi seviyeye getirmelisiniz.Burada en önemli husus reklamlarınıza tıklayan insanlara en iyi deneyimi sunabilmenizdir. Aşağıda yer alan üç ana metriği iyileştirmeniz halinde kalite puanınız kesinlikle artacaktır.



Reklam Açılış sayfası deneyimi

Reklamlardan web sitenize gelen ziyaretçiler web sitenizde geçirdiği süre ve yaptığı etkinlik en önemli noktadır.

Örnek olarak ev boyacı ustası reklamı veriyorsunuz.Anahtar kelime olarak "boyacı" kelimesini kullanıyorsunuz.Ama Evini boyatmak isteyen birisi "esenler araba boyacı ustası" olarak arama yaptığını farz edelim.Bu durumda web sitenizi ziyaret eden kullanıcı hemen sitenizden çıkış yapacaktır.Alakasız reklam gösterimi yani tıklanma oranı düşük reklamlar daha düşük kalite puanı alırlar.

İyi açılış sayfası deneyimi için landing page ( açılış sayfası) kulanılması önerilir.Landing page ile ilgili yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Reklam Alaka düzeyi

Anahtar kelimelerin ne kadar reklam ile alakalı olduğunu gösteren bir ölçüdür.Anahtar kelimelerin alaka düzeyi kullanıcıların aradıkları kelime ile ne kadar ilişkili olduğuna göre değerlendirilir.Bu puanlama kullanıcı deneyimi ile ortaya çıkar.

Üç parametrede sonuçlanır.Reklam alaka düzeyi düşük,reklam alaka düzeyi orta,reklam alaka düzeyi yüksek.

Beklenen Tıklama Oranı

Reklamın uzantılarından, konumundan,belirginliğini ve görünürlüğünü etkileyebilecek diğer reklam biçimlerinden bağımsız olarak, ölçülür.Reklamların tıklanma olasılığını ölçen anahtar kelime ölçüsüdür.

Beklenen tıklama oranı düşük olan anahtar kelimeler bu yöntem ile seçilerek ayrıştırılır.

Beklenen tıklama oranları sabit değildirler.Beklenen tıklama oranını belirleyen birçok içsel ve dışsal faktör vardır.


Anahtar Kelime Kalite Puanı Önemli Noktalar

  • Anahtar kelime puanları tek kelimelik kalıplarda "boyacı" gibi kelimelerde yüksek puan almaları pek olası değildir.Siz her şeyi düzgün yapsanız da tek kelime varyasyonlarında kalite puanınız 5 üzeri geçmeyebilir.Açılış sayfası deneyimi,beklenen tıklama oranları hep yetersiz olacaktır.

  • Anahtar kelime kalite puanı önemli bir ölçüt olsa da bunu takıntı haline getirilmesi doğru değildir.Anahtar kelime kalite puanları bir nevi pusulamızdır.Nerede eksik olduğunu bize gösterir.Ama dönüşüm kazandığımız bizim için önemli olan kelimeler kalite puanı düşük diye vazgeçemeyiz.Mantıklı olan anahtar kelimeyi kalite puanını kılavuz olarak kullanmaktır.

  • Sahte tıklama alıyorsanız bu kalite puanınızı negatif yönde etkileyecektir.

  • Telefon arama reklamları "call only ads" reklamları veriyorsanız reklam kalite puanınız düşük çıkacaktır.

Google ads reklamları uzmanlık gerektiren bir iş koludur.Reklamlardan gerekli performans almak istiyosanız iyi bri eğitim almış olmanız gereklidir.Aksi halde bütceniz boşa gidebilir.

Reklamlarınız revizyonu veya kurulumu için bizden destek alın.

65 görüntüleme0 yorum

Comentários


bottom of page